Președintele Iohannis insistă ca rotativa la guvernare să aibă loc rapid și corect

Argumentele PNL privind rotativa par să fi fost auzite de partenerii de Coaliție. România are nevoie de o guvernare stabilă, iar realizarea unei rotative agreate de către partidele Coaliției este o condiție a acestei stabilități. PNL salută poziția președintelui Iohannis care a insistat ca rotativa la guvernare să aibă loc rapid și corect. Considerăm că partidele din Coaliție trebuie să evite blocajele privind rotativa, deoarece acest lucru ar vulnerabiliza România într-un context regional fragil.

  • O dată agreată o astfel de poziție, partidele care asigură guvernarea trebuie să se așeze la masa dialogului și să stabilească configurația viitorului Guvern.
  • PNL a agreat ideea reducerii numărului de ministere al viitorului Guvern. Asta presupune o renegociere a pozițiilor fiecărui partid în noua structură guvernamentală. Este necesar acum ca fiecare partid să dea dovadă de flexibilitate, pentru a putea realiza rapid un consens.
  • Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat deja că își va depune mandatul vineri, 26 mai, iar prin acest gest PNL arată că nu se ține de funcții. Dimpotrivă, PNL arată că își respectă angajamentele față de partenerii de guvernare și dorește continuarea unei guvernări stabile. Așteptăm să vedem aceeași atitudine și la partenerii de guvernare.
  • Totodată, este important să definitivăm cât mai repede programul de guvernare. Prioritățile noastre de guvernare sunt: stimularea în continuare a creșterii economice, continuarea implementării PNRR, absorbția fondurilor europene; realizarea reformelor, atragerea investițiilor, sprijin pentru familiile din România.
  • Un accent aparte trebuie pus pe realizarea reformelor din PNRR, deoarece acestea pot reprezenta soluții sustenabile la problema salarizării din sistemul bugetar, inclusiv a angajaților din Educație, dar și la construirea unui sistem echitabil de pensii.
  • După ce vom avea gata programul de guvernare, discuțiile despre modalitatea prin care se va realiza rotativa la guvernare, inclusiv negocierea viitoarelor poziții în Guvern, pot fi încheiate rapid, dacă există voință politică și dacă interesul general este pus înaintea celui politic.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here