În cei 4 ani (2016- 2020) cât a fost consilier local, Silviu Petcu- actual candidat la funcția de primar al orașului Isaccea- a avut zeci de interpelări și intervenții în Consiliul local al orașului. În plus, a fost singurul consilier local care a inițiat proiecte de hotărâre. L-am întrebat pe Silviu Petcu dacă are vreun proiect de suflet dintre cele propuse. Vă redăm, în continuare, dialogul dintre noi- Zig-Zag și Silviu Petcu, ultimul din suita de 4 episoade pe care ziarul nostru le-a difuzat.

Reporter: Care vă este proiectul cel mai drag, la care ați ținut cel mai mult?

Silviu Petcu: Centrul de permanență medicală. De departe. Am muncit cel puțin doi ani la pregătirea documentației, am consultat specialiști în domeniu, am citit cărți de specialitate ca să pot iniția proiectul așa cum se cuvine, am mers la București și în alte localități unde există ca să văd cum funcționează. Îmi aduc aminte foarte bine că am cerut până și părerea fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea și mi-a răspuns fostul secretar de stat al Ministerului Sănătății, Cristian Grasu care ne-a spus că ministerul poate susține un astfel de proiect. Apoi am făcut adresă la DSP Tulcea, chiar și de acolo am primit un răspuns favorabil. Am găsit toate resursele și tot modul de organizare și funcționare. Ar fi fost un proiect deosebit.

Reporter: De unde ideea? De ce v-ați montat, cum se spune, pe crearea unui centru medical la Isaccea?

Silviu Petcu: Am văzut nevoia. Pot să spun că am simțit-o pe pielea mea. Tatăl meu, Vasile Petcu, a murit din cauza unui infarct pentru că nu a avut asistență medicală de urgență. Am zis atunci că am să mă lupt cât voi trăi pentru ca ambulanțele să nu mai facă 35-40 de minute de la Tulcea. Și așa m-am apucat de treabă după ce am ajuns consilier local. Dar iată că politica locală de până acum poate încurca până și astfel de proiecte pentru care muncești ani la rândul.

Reporter: Cum a încurcat politica un astfel de proiect?

Silviu Petcu: Să vă explic. Am lăsat atunci orice mândrie deoparte. M-am dus la toți colegii consilieri, indiferent de partid. Am vrut să colaborăm pe o chestiune care era extraordinară pentru oraș. M-am dus și la primar să îi explic însă el nu a vrut să audă din start de acest proiect și m-a trimis, cu dispreț, la Galați. Cu toate astea, încă 9 colegi consilieri au semnat proiectul. Înainte să intrăm la vot, eu știam că trece, mi se părea absolut normal. Când am intrat în sala de consiliu, primarul îmi zâmbea arogant. Am simțit ceva necurat și chiar așa a și fost. Și-a pus locotenenții, oameni care semnaseră în prealabil, sa voteze împotrivă. Au ucis proiectul uitându-se în pâmânt doar pentru a nu-i „creste cota lui Petcu”.

Reporter: Cum adică ”uitându-se în pământ”? Care locotenenți?

Silviu Petcu: Cred că le-a fost rușine. Sper. Au semnat și apoi au votat împotrivă. Au fost dirijați să voteze împotrivă de primarul Moraru. Atunci i-am înțeles zâmbetul arogant. A vrut să îmi arate că poate trece peste orice, peste sănătatea copiilor și a bătrânilor, peste situațiile de urgență medicale, peste problemele oamenilor, peste munca mea, peste moartea tatălui meu care m-a făcut să muncesc la acest proiect, DOAR pentru a arăta că el are ”puterea”. Pentru a arăta că el este ”jupân”. Dirijează voturile în mod aproape criminal și spun asta pentru că mă gândesc la zecile de oameni care au avut de atunci urgențe medicale și au așteptat peste 40 de minute pentru o salvare, pentru o ambulanță. Au așteptat pentru că primarul lor, votat de ei și plătit de ei, așa vrea, să aștepte.

Reporter: Păi și locotenenții? De ce le ziceți așa?

Silviu Petcu: Aveți dreptate, poate este mult. Locotenentul este un grad militar nobil. Ei nu sunt nobili. Atunci erau roșii la față de rușine și cu capul în pământ iar acum își trântesc mutrele zâmbitoare pe pliante și scriu că vor să înființeze centru de asistență și permanență medicală. Așa e când nu ai rușine. Aici mă refer la Radu Chițu. Așa vede el ”Viitorul pentru Isaccea”. Mințim, semnăm și nu votăm iar apoi scriem pe pliant. Mi-ar fi rușine. Și nu numai el. Este și Ion Crețu, eternul consilier și susținător al lui Moraru, este chiar omul care l-a adus la Isaccea de la Cerna și care a semnat și nu a votat. S-au jucat cu sănătoatea oamenilor.

Reporter: Dar primarul în funcție? Dumnealui promite așa ceva?

Silviu Petcu: Nici atât bun simț nu a avut. Dar nu l-am văzut să vrea Centru de Permanență Medicală sau chiar spital, așa cum propunem noi acum. El vrea autobuze electrice de 12m care să se plimbe prin Isaccea. Avem, se pare, priorități diferite. Cum ar putea să promită un lucru pe care nu îl înțelege? El nu este de aici. Nu simte ca isăccenii, nu știe istoria orașului, nu vede ce vedem noi, nu știe. El vrea Park & Ride la Isaccea, vrea să se laude cu deschiderea vămii deși nu a mișcat un deget pentru asta, vrea orice altceva în afară de ceea ce vrem noi, isăccenii.

Reporter: V-ați oprit după votul acela din Consiliul Local?

Silviu Petcu: Evident că nu. Am depus din nou proiectul la primărie însă nu a mai ajuns la vot. Au făcut orice a fost posibil ca să îl îngroape. Am primit o adresă de la primărie, scrisă la repezeală, cum că proiectul nu va mai intra la vot. Aproape nemotivat. Nu au vrut.

Reporter: Ați pomenit că acum doriți să se înființeze un spital la Isaccea. Este posibil?

Silviu Petcu: Da. Am documentat profund subiectul. Pe exercițiul financiar al UE 2021-2027 vor fi fonduri pentru așa ceva. Probabil că orașul va trebui să fie în parteneriat cu alte instituții dar e posibil. Totul e posibil cu muncă. Noutatea la acest proiect este că nu vreau doar să facem un spital. Vreau un spital dotat cu ambulatoriu la Isaccea. Sursa de finanțare este Programul Operațional Sănătate iar banii pentru un astfel de proiect sunt pe Axa prioritară 2. Imediat ce va exista un nou guvern, un nou parlament și dacă voi fi primar, voi face toate presiunile pentru ca această axă să se deschidă cât mai repede și să putem depune proiectul. Este vital și necesar un spital orășenesc dotat cu ambulatoriu la Isaccea, așa cum este la Măcin. Mai mult, cred că vom fi sprijiniți pentru că va mai prelua din ”greutatea” de pe umerii spitalului județean de la Tulcea.

                      Idee furată de contracandidați de la Silviu Petcu

                Clic aici pentru a vedea munca în zadar a lui Silviu Petcu

proiect depus;  raspuns minister; raspuns DSP;  proiect neinclus in CL

CMF 21200251

+ There are no comments

Add yours