Summitul de la Sibiu, 9 Mai 2019- moment istoric pentru România, decizii cruciale pentru UE

În această zi importantă, Ziua Europei, la ora 12.30 va avea loc la Sibiu un Summit istoric al Partidului Popular European (PPE) înaintea Consiliului European informal găzduit tot în Sibiu.

Organizat în incinta Muzeului etnografic „Astra”, Summit-ul va aduna șefii statelor și guvernelor UE și liderii PPE. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. De asemenea, vor fi prezenți Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Summit-ul va fi găzduit de Klaus Iohannis, Președintele României, statul care deține în prezent Președinția Consiliului. La acest eveniment sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia vor schimba opinii cu privire la provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Discuțiile de la Sibiu se vor baza pe o notă a Agendei liderilor elaborată de Președintele Tusk și vor fi structurate în două părți: una dedicată dimensiunilor externe, cealaltă consacrată dimensiunilor interne. De aceea, majoritatea deciziilor luate la Summit-ul PPE se vor regăsi și în concluziile Consiliului European.

Președintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o întâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că va propune la Summit-ul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului de la Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept. De asemenea, liderul de la Viena va pleda și pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei.

Această zi este un moment istoric pentru România. Președintele Klaus Iohannis a declarat anterior că își dorește ca după acest Summit-ul, liderii europeni să aibă „o declarație foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească „Declarația de la Sibiu”.

Vă mulțumesc !

Deputat PNL, Vasile GUDU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here