Alt necaz la sate: Porcii morți la începutul epidemiei de pestă nu ar fi despăgubiți

S-a stabilit. Porcii cu pestă porcină africană uciși din gospodăriile populației vor fi despăgubiți de stat la greutatea de 100 de kg, cât s-a estimat că vor ajunge de Crăciun, la prețul de piață. Au început însă unele discuții legate de cine intră pe lista de despăgubiri și cine nu intră. Unul dintre gospodarii loviți bine de pestă este George Pentelie, din Agighiol. Mai mulți crescători de porci din județ sunt în situația lui. Pentelie a fost păgubit cu 16 porci din cauza virusului. Acum, când se discută că vin despăgubirile de la stat, Pentelie află că din 16 porci, e pus pe listă cu 7. Diferența s-a pierdut pe binecunoscutul traseu al birocrației, în intervalul de timp dintre moartea animalelor în cocină, până să fie alertate autoritățile și uciderea animalelor depistate cu virus de către echipele DSV. Și tocmai aici ar fi problema lui Pentelie din Agighiol. Cel puțin lui i s-a spus de la Direcția Sanitară Veterinară a județului că va fi despăgubit doar pentru porcii vii, uciși de echipele speciale de la județ. Ce spune omul?

George Pentelie, păgubit, Agighiol: “Când i-am chemat eu la porci, că mureau, nu au venit, i-au trimis pe cei de la primărie. Acum la DSV îmi spun că este o neconcordanță, că porcii morți nu se despăgubesc, decât cei cei care erau vii și pe care i-au ucis ei. Primii 4 porci i-am omorât eu, că nici nu mai stăteau în picioare, pentru că asistentul doctorului veterinar, Mihai, mi-a zis că nu-i pot îngropa de vii. Cei de la DSV mi-au zis să-i îngrop și apoi vor face proces-verbal. Au venit,au făcut proces-verbal, iar acum când m-am dus la ei au zis că pentru porcii pe care i-am îngropat eu nu mă despăgubesc. Din 16 porci uciși pentru pestă porcină au zis că voi fi despăgubit pentru 7. Nu înțeleg, pe primii i-am omorât că așa mi-a zis Mihai (asistent dr vet), i-am îngropat unde a zis primăria. Era tot pestă porcină. Acum ce fac?”- declară nedumerit săteanul Pentelie; și câți or mai fi în situația lui, prin satele județului…

Problema acestui om, cu siguranță nu singurul, trebuie văzută cu toată atenția de autoritățile județului, de prefectul județului, pentru că  între moartea animalelor în gospodăriile populației și acțiunea efectivă a echipelor de ucidere și incinerare/îngropare, există o graniță îngustă peste care unii, din varii motive, nu vor să treacă. Pe românește, nu vor să aprobe despăgubirea, invocând depășirea cadrului legal.

Nicu A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here