Bibaniada de fete, la Mila 23

 

Sâmbătă, 22 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc a patra ediție a concursului  feminin de pescuit la biban în echipă, singura competiție de acest gen din România. Concursul de pescuit este inspirat de tradiția satului Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.

Bibaniada de fete este un eveniment complex, care combină turismul de pescuit recreativ cu gastronomia locală, tradițiile, obiceiurile, muzica tradițională și conceptul de turism lent. Evenimentele se desfășoară la Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitarăde la Mila 23, deschis pentru publicul larg luna trecută.

Concursul de pescuit va fi urmat de o demonstrație culinară în care capturile de biban vor fi transformate într-o saramură ce va putea fi degustată de publicul prezent la eveniment și de un adevărat festival gastronomic al Punctelor Gastronomice Locale, cu preparate pescărești și târg de produse locale. PGL-urile sunt centre culinare unde bucătăria tradițională se întâlnește cu ospitalitatea locală pentru a crea experiențe autentice pentru turiști. Inițiativa de promovare a PGL-urilor și de recunoaștere a acestora de către autoritatea națională sanitar-veterinară a fost lansată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în 2016, iar azi,  Tulcea este în topul județelor cu cele mai multe astfel de puncte gastrono­mice locale.

Experiența gastronomică va fi completată de  tururi ghidate în Muzeul Ivan Patzaichin, de cântece și dansuri tradiționale lipovenești ale Ansamblul Muzeului și Corului Sinicika, dar și de activități educative pentru copii.

                                                                                P R O G R A M

06:00 Adunarea participantelor la Muzeul Ivan Patzaichin; Formarea echipelor / Instructaj / Îmbarcare

06:30 Plecarea spre canalul Ligheanca (locul de pescuit)

07:00 START concurs de pescuit

11:30 STOP concurs de pescuit / retur către Mila 23

12:00   Cântărirea capturilor (Mila 23)

12:30 – 17:00  Festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de produse locale al PGL-urilor

13:30 Program artistic

17:00 Festivitatea de premiere

17:30 – 21:00 Program artistic

 

Raluca Munteanu, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23

 

 

 

+ There are no comments

Add yours