Centru medico-social și servicii pentru defavorizații Luncaviței

Pentru oamenii nevoiași, pentru bătrânii satului, neajutorați…

Proiectul „ÎNFIINȚAREA CENTRULUI COMUNITAR MEDICO-SOCIAL LUNCAVIȚA ȘI OFERIREA DE SERVICII INTEGRATE POPULAȚIEI DEFAVORIZATE DIN COMUNITATE” încearcă să rezolve o parte din problemele comunei Luncavița ce țin de segmentul medico-social. La nivelul comunității, cu două sate componente, Luncavița și Rachelu și cătunul Cetățuia, se înregistrează un număr foarte mare de persoane neasigurate medical, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, care alcătuiesc grupul țintă al proiectului. Aceștia creează problemele medico-sociale rămânând în afara protecției sociale, fapt ce duce la accentuarea problemelor lor, acutizarea patologiilor sau chiar pierderi de vieți omenești, cu efecte grave asupra sistemului social și medical.
Problemele grupului țintă sunt date de: singurătate și abandon familial, lipsa veniturilor, neîngrijire adecvată și recuperare postraumatică, lipsă de acces, izolare și marginalizare socială, calamități naturale frecvente.
Proiectul își propune înființarea unui Centru comunitar medico-social care să ofere servicii integrate de bază populației cu scopul îmbunătățirii stării de sănătate și oferirerea de alternative către o viață activă și înființarea unui punct de asistență medico-socială în Rachelu. Centrul comunitar medico-social nou înființat va fi locul în care cetățenii vor putea fi consultați cu aparatură medicală, se va prepara și oferi hrana persoanelor ce necesită acest fel de sprijin, locul unde se vor desfășura activități recreaționale și de recuperare de bază neuro-motorie.
Bugetul total al proiectului este de 1.131.792 Lei. Doar șapte localități din România în competiție cu peste trei sute de proiecte au obținut finantare în cadrul Programului de cooperare elvețiano-român, din care trei din județul Tulcea: Luncavița, Maliuc și Beștepe.
Primarul Ștefan Ilie felicită echipa de proiect!

                     În urmă cu mai bine de 3 ani…

În data de 25 februarie 2015 o delegație a Ministerului Sănătății condusă de ministrul secretar de stat – prof. dr. Dorel Săndesc din care au făcut parte și factori responsabili de la județ și locali a vizitat comuna Luncavița pentru a analiza stadiul în care se află proiectul finanțat de Programul de cooperare elvețiano-român.
S-au analizat la acea vreme actiunile din proiect, modul in care se va implementa acesta, implicarea actorilor sociali din localitate (primarie, medic familie, scoala, biserica, politie, mediul privat, etc) și au fost discutate dotarile ce urmeaza a fi facute, de la aparatura medicala, la masini si infrastructura de functionare a viitorului centru. S-a subliniat, ca o noutate pentru proiect, rolul elevilor si al voluntarilor in relatia cu grupurile vulnerabile din grupul țintă (persoane neasigurate medical, batrani in risc, pers cu dizabilitati, etc). De asemenea domnul secretar de stat a vorbit și despre rolul telemedicinei în obținerea unor diagnostice cât mai corecte ale medicilor de familie.
S-au vizitat si locatiile din proiect: din Luncavița al viitorului centru (Clădirea sediului fostului CAP), punctul de lucru si interventie propus pentru Rachelu (Curtea școlii) precum și actualul Centru de permanență medicală.

Din postarea lui Stefan Ilie pe Facebook

 ș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here