Lansare reușită la Tulcea a Proiectului Clean River

Vineri, 4 octombrie, la Tulcea, dublu eveniment de importanță majoră pentru cooperarea transfrontalieră: lansarea proiectului comun România – Ucraina, Clean River și ședința Comisiei pentru mediu și situații excepționale din cadrul Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos“. Au fost prezenți prefectul Lucian Furdui, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, directorul Comitetului Executiv al Consiliului Local Izmail, Valentyn Stroia, manager de proiect și directorul Asociației de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, Natalia Budescu.

Cu acest prilej, președintele Horia Tedorescu a făcut o trecere în revistă a proiectelor transfrontaliere derulate sau care sunt în derulare cu finanțări existente sau în curs de contractare. Astfel, în afară de Clean River, cu un buget de 4,3 milioane de euro, mai sunt următoarele proiecte: CBC Connect Trans, în valoare de 2,2 milioane de euro cu parteneri Consiliul Județean Tulcea, Primăria Isaccea, Primăria Orlovka și Primăria Izmail, CBC Health Net, de 4,2 milioane de euro, parteneri Consiliul Județean Tulcea, Asociația de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos și Primăria Izmail, CBC Safety, parteneri Primăria Municipiului Tulcea, Poliția Tulcea, Primăria Izmail și Poliția Regională Odessa, EFIGE cu parteneri Consiliul Județean Tulcea, FLAG Tulcea și FLAG Galați.

„Sunt destule proiecte care se derulează pe această zonă, așa că nu am decât să felicit toate părțile implicate pentru că s-a reușit și pe această componentă atragerea fondurilor europene. Din punct de vedere financiar, sunt în joc 12,2 milioane de euro, sumă care s-a împărțit egal, aproximativ 6 milioane de euro atât la Izmail cât și la Tulcea. Vreau să scot în evidență că, din punct de vedere al proiectelor comune transfrontaliere dintre Tulcea și Izmail, această colaborare a fost una de la bună spre foarte bună. Din tot ceea ce s-a propus, în mare parte s-a realizat. Doamna director Natalia Budescu împreună cu echipa de la Euroregiunea Dunărea de Jos a avut o contribuție foarte importantă în punerea la aceeași masă a ambelor părți. De asemenea, partenerii din Izmail au venit către noi cu multe propuneri viabile, ceea ce nu s-a întâmplat cu alte raioane, motiv pentru care merită felicitările noastre. Felicitări tuturor, mulțumim de căldura cu care suntem primiți întotdeauna de prietenii noștri de la Izmail și sperăm ca, pe viitor, colaborarea să se deruleze sub aceleași bune auspicii“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

La rândul său, Valentyn Stroia, a declarat: „Vreau să doresc succes tuturor colegilor, și celor care sunt în calitate de stakeholderi, și așteptăm să ne revedem la conferința intermediară, la jumătatea implementării proiectului, și la cea finală. Și noi, și Consiliul Județean Tulcea vom începe partea de infrastructură anul viitor, acum fiind perioada de licitații. Acum începem să implementăm componenta soft, respectiv acele sesiuni de informare, îndreptate spre elaborarea sistemului comun de monitorizare și prevenire a situațiilor de urgență, precum și strategia investițională, elemente foarte importante deoarece sunt implicați factori de decizie, autorități publice și instituții din ambele regiuni și activități cu impact transfrontalier maxim“.

Liderul proiectului este Consiliul Local al orașului Izmail, care va derula activitățile împreună cu Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Regional Odessa și cu Asociația pentru Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos“.

Proiectul, în valoare totală de 4,3 milioane de euro are o durată de 36 de luni și își propune reabilitarea rețelei de colectare și canalizare a orașului Izmail, a rețelei de canalizare a Spitalului Județean de Urgență Tulcea și a două stații de tratare a apelor reziduale. Lucrările de infrastructură care privesc partea tulceană se referă la peste 1100 de metri de rețea de canalizare care va prelua efluenții generați de activitatea Spitalului Județean de Urgență Tulcea, pentru a-i transporta conform standardelor de calitate a apei menajere deversate în rețeaua centrală de canalizare a orașului Tulcea. De asemenea, este vorba de două stații de tratare a apelor menajere menite să purifice deversările brute emise de activitatea spitalicească.

N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here