„Porți Deschise către Prut”- proiect transfrontalier. În vizită la Cornu Luncii

Proiectul transfrontalier ”Porți deschise către Prut”, care a debutat în 2019, a continuat anul acesta cu tema ”Un trio al cunoașterii” și  a reunit 80 de cadre didactice și peste 1500 de elevi din Basarabia, Bucovina și Dobrogea: Școala Gimnazială Băișești, Cornu Luncii, Suceava, România; Școala Gimnazială „Constantin Blănaru”, Cornu Luncii, Suceava, România; Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, Orhei, Republica Moldova; Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Tulcea, România; Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu”, Tulcea, România și Primăria Cornu Luncii.

Scopul  proiectului: Cooperarea și promovarea accesului la resursele educaționale deschise și la învățarea cu ajutorul acestora prin schimb de bune practici și dezvoltarea de astfel de resurse la diferite niveluri între școli,  reprezintă  unitatea culturală și educațională .

Pornind de la cunoașterea celor implicați și continuând cu identificarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor, a zonelor geografice și a artei culinare , activitățile au avut un real succes. De-a lungul proiectului , octombrie 2023-mai 2024, elevii au interacționat on-line, sub coordonarea cadrelor didactice, în numeroase întâlniri și au putut face cunoscut valorile locale și lega prietenii autentice.

Într-un cadru de neuitat, în „Satul bucovinean de altădată”, un loc plin de tradiție și frumusețe rurală, ne-am întâlnit cu partenerii noștri, moment marcat de lansarea albumului foto intitulat „Frumuseți nepieritoare din comuna Cornu-Luncii” de fiul satului, Vasiliu Mugurel, care reprezintă o autentică monografie a comunei. Cina tradițională bucovineană, ansamblul folcloric și profunda vibrație românească, au întregit bucuria revederii cu colegii noștri din Bucovina și din Orhei.

Toate rezultatele obținute au fost diseminate în cadrul Sesiunii de comunicări susținută de cadrele didactice la Școala Gimnazială Băișești având ca invitați de onoare pe domnul senator George Mândruță și inspector școlar Laura Mirela Pintilie de la Inspectoratul Județean Suceava. Tot aici, participanții s-au conectat cu viața satului de altădată prin participarea la șezătoarea „De la lume adunate și înapoi la lume date”. Emoțiile trăite, voia bună și dansul, momentele pline de patriotism și nostalgie, ne-au arătat că cele trei regiuni au aceeași inimă, aceleași simțiri. Ulterior, vizitarea Cetății Sucevei, a mănăstirilor Putna și Moldovița, a Muzeului Ouălor ,ne-a reamintit cât de bogați suntem în istorie, credință și tradiții.

Îl felicităm pe domnul primar Gheorghe Fron pentru eforturile sale de integrare culturală și educațională a comunei Cornu Luncii în acest parteneriat. Prin viziunea și implicarea sa, Cornu Luncii devine un reper important în realizarea acestui proiect ambițios, care aduce împreună tineri din diverse zone geografice. Îi mulțumim pentru ospitalitatea cu care ne-a primit.

Proiectul merge mai departe și în anul următor 2024-2025, deschide noi orizonturi ale înfrățirii noastre cu noi obiective și noi provocări.

Echipa de proiect

 

 

+ There are no comments

Add yours