Proiect depus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, pentru protejarea minorilor

Proiectul depus de președintele PNL Nicolae Ciucă răspunde unei probleme reale, respectiv creșterii cazurilor de agresiuni fizice și psihice la adresa copiilor.

  • Din păcate, numărul agresiunilor fizice este unul mare în România. Doar în anul 2023, pentru infracțiunea de rele tratamente erau în lucru 1690 de dosare.
  • Pentru a descuraja acest fenomen, inițiativa legislativă propune înăsprirea legislației penale pentru o serie de situații, cum ar fi:
  • Înăsprirea pedepsei pentru punerea în primejdie gravă a vieții sau integrității unui minor. Aceste pedepse ar urma să crească de la 3-7 ani cât sunt în prezent la 5-10 ani.
  • Introducerea unei noi circumstanțe agravante pentru cazurile în care punerea în pericol a minorului este realizată de către persoana care în grijă minorul și care a consumat substanțe cu efecte psiho-active. În acest caz, pedeapsa ar urma să crească la 7-12 ani de închisoare.
  • Totodată, inițiativa legislativă propune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei pentru cei găsiți vinovați de instanță. În acest sens, proiectul propune ca minimul special al pedepsei să fie majorat la 5 ani de închisoare.
  • Toate aceste măsuri încearcă să ofere o protecție juridică mai bună copiilor împotriva persoanelor care comit abuzuri, exploatări (inclusiv exploatare prin muncă sau alte forme), trafic de copii sau orice alte acțiuni care aduc un prejudiciu copiilor atât fizic cât și mental.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours