Rivalizează cu Acvariul de vis-a-vis pe linie de turiști. Dincolo de clădirea bijuterie artitecturală, acum renovată și modernizată, înăuntru găsim adevărate comori aparținătoare etniilor alături de care conviețuim de generații în Dobrogea. Așadar, Muzeul de Etnografie și Artă Populară redevine, de astăzi, un relevant obiectiv turistic pentru Tulcea.

La conferința de presă de miercuri, președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu, a ținut să participe personal, asta însemnând clar importanța deosebită a obiectivului de investiții dat în folosință.

                De văzut comori ale minorităților cu care conviețuim:                    multiculturalitatea dobrogeană   

 

                             Un pic de istorie a muzeului

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară (fostul sediu al BNR – sucursala Tulcea), construit în perioada interbelică (1924 – 1928), este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind un exemplu valoros ale arhitecturii de forme naţionale. De la exterior, se disting elemente din arhitectura tradiţională, folosite cu măestrie în acea perioadă de continuatorii școlii iniţiate de marele creator Ion Mincu. Pridvorul de la intrarea principală, balconul încastrat într-o mică şarpantă, coloanele robuste, brâul realizat din cărămidă sunt doar câteva elemente tradiționale ce pot fi observate. Compoziţia foarte echilibrată, generată de îmbinarea celor două aripi într-un turn de colţ, monumentalitatea construcției, fac din ea un exemplar reuşit al arhitecturii moderne. Din 2005 acest edificiu public a devenit sediul Muzeului de Etnografie și Artă populară (care a funcționat din 1989 în clădirea aflată pe str. 9 Mai, nr. 4, cunoscută drept conacul Calafeteanu).

Expoziţia de bază Multiculturalitate dobrogeană prezintă, în sălile de la etajul clădirii, aspecte ale identităţii culturale ale diferitelor populaţii care au convieţuit de-a lungul timpului în Dobrogea şi care continuă să trăiască în armonie şi astăzi. Vizitatorii au posibilitatea să cunoască din tradiţiile culturale ale românilor, aromânilor, meglenoromânilor, turcilor, tătarilor, romilor, grecilor, bulgarilor, ruşilor – lipoveni, ucrainenilor, italienilor, germanilor, evreilor, armenilor. Au fost incluse circuitului muzeal spații noi și s-a creat posibilitatea expunerii în premieră a unor piese de mobilier urban executat în ateliere meșteșugărești din țară sau străinătate, expresii valoroase ale diverselor stiluri ce au pătruns și în județul nostru de la începutul secolului al XX-lea: se remarcă pe lângă motivele românești, înfluențe orientale, piese în stil venețian și florentin. Țesăturile decorative, portul popular, vasele de uz și decor, ocupațiile și meșteșugurile din zona dobrogeană vor aduce în atenția publicului elemente din viața și creația dobrogenilor. Sălile multimedia din mansarda clădirii, imposibil de vizitat în trecut, vor constitui spații de întâlnire cu specialiștii, colaboratorii, partenerii muzeului.

Vizitați Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea! Aveți ce vedea!

N.A.

+ There are no comments

Add yours