Cazinoul din Tulcea, în centrul unui scandal cu final imprevizibil

Era știrea bombă la începutul acestui an. Din martie începea în municipiu reconversia unui spațiu din sală de cinema, adjudecat în proprietate privată, în sală de Cazinou. Fostul Cinema Tineretului începea să capete contur de sală de jocuri de noroc, cu dotări de ultim răcnet în materie, un Cazinou cel puțin de nivelul stabilimentelor din marile orașe ale României. Dan Marcu, investitorul, joacă o carte mare: Tulcea este el oraș mic, dar cu un potențial turistic enorm; și acolo unde este turism,turiști din UE, firește, acolo sunt și bani, iar acolo unde sunt foarte mulți bani, sunt și interese uriașe. Așa îi dictează flerul de baron al păcănelelor, cum este el cunoscut la Tulcea și împrejurimi. Dar socoteala lui Marcu, de a primi cât mai repede primii clienți în Cazinou, nu s-a potrivit cu cea din târg; din buricul târgului. La 3 luni de la demararea lucrărilor,Cazinoul, sau mă rog, viitorul Cazinou (fostul Cinema Tineretului) se află, actualmente, în centrul unui scandal. Marcu a intrat în conflict și cu constructorul care i-a lucrat exteriorul dar și cu chiriașii cu anexele alipite de fostul Cinema Tineretului; bașca, în conflict și cu Primăria municipiului, pentru lucrări executate fără autorizație de construcție. Aparent pe conflicte juridice banale.Povestea este, însă, mult mai complicată.

În căutarea unor răspunsuri

Finalul îl cunoaștem. # Cinematograful Tineretului a intrat din februarie a.c. în proprietate privată, după vânzări succesive.# Proprietarul vrea să deschidă acolo un Cazinou. Acum este în conflict cu chiriașii dimprejurul fostului cinematograf pentru care a cerut evacuare , acțiune respinsă în primă instanță. # Câțiva chiriași i-au făcut plângere penală lui Dan Marcu pentru distrugere, plângere aflată în cercetare la Poliție. # Cum a ajuns, totuși, Cinema Tineretului la Dan Marcu? Prin vânzare-cumpărare de la Aurelian Chiriac și Florin Manolache (ultimul,între timp decedat).# Cum a ajuns Cinema Tineretului la cei doi oameni de afaceri tulceni? Prin vânzare-cumpărare de la RADEF.( Sursele noastre spun că a existat un prim cumpărător de la care au cumpărat, de fapt, Chiriac și Manolache).Data tranzacției RADEF-Chiriac-Manolache? Martie 2013.# Perioada 2011- 2014 a fost una de bulibășeală legislativă, incertitudini și multă derută la RADEF, cel puțin pe acest subiect al cinematografelor și grădinilor de vară. Exact perioada pe care acum o investighează DNA, la sesizarea unuia dintre chiriașii dimprejurul fostului Cinema Tineretului: dacă vânzarea-cumpărarea Cinema Tineretului a respectat cadrul legal. # Și mai rămâne o mare nedumerire asupra căreia ne vom apleca în materialele viitoare: Cum naiba se face că în iunie 2014 Consiliul local al municipiului adopta o hotărâre conform căreia urma să ia pe bază de protocol Cinema Tineretului. Cum naiba  se face că primarul (inițiatorul HCL) sau niciun alt funcționar din primărie să nu aibă habar că Cinema Tineretului era deja vândut din martie 2013 unor privați? Și atunci la ce bun a mai promovat inițiativa și CL a aprobat HCL 103/2014 și în folosul cui? # Sursele noastre spun că viitorul Cazinou de la Tulcea se bucură de protecția, evident spirituală, a IPS Teodosie # Totuși,undeva, filmul se rupe…

Cu mijloacele noastre jurnalistice vom încerca în edițiile viitoare să dezvelim măcar câte o bucățică din ce se ascunde dincolo de perdeluță.

Nicu ADĂMIȚĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here