Din păcate, mesajele Șefului Armatei Române au fost interpretate speculativ pentru a susține o temă falsă de dezbatere pe spațiul public și pentru a induce temeri nefundamentate în societate.

  • România nu este amenințată de război, acest lucru trebuie afirmat cât se poate de clar pe spațiul public. Țara noastră beneficiază de cele mai extinse garanții de securitate care decurg din apartenența la NATO.
  • De altfel, mesajele Șefului Armatei nu s-au referit la iminența unui război, așa cum s-a speculat, ci la necesitatea ca România, ca și alte state europene, să-și consolideze capacitatea de apărare în contextul războiului din Ucraina.
  • Această întărire a Armatei trebuie să urmeze atât pregătirea militarilor, cât și dotarea ei. În acest sens, Gheorghiță Vlad a susținut necesitatea dezvoltării producției interne de armament, care să asigure dotarea Armatei, dar și susținerea industriei de armament din țara noastră.
  • Totodată, pregătirea militarilor nu vizează introducerea serviciului militar obligatoriu, ci îmbunătățirea serviciului militar pe bază de voluntariat, care funcționează și în prezent, potrivit legislației în vigoare.
  • Mai trebuie spus că întâlnirea de marți de la Ministerul Apărării, la care vor participa ministrul Apărării, Șeful Statului Major și parlamentarii din comisiile de Apărare din Senat și Camera Deputaților este una ordinară.
  • Această întrevedere a fost stabilită cu mult timp înainte și face parte din seria întâlnirilor periodice în care sunt prezentate chestiuni care țin de domeniul Apărării: situația de securitate din regiune, programele de înzestrare și modernizare a Armatei, modificarea cadrului legal etc.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours