Greva din Educație/ Noile declarații ale liderilor sindicali reprezintă o dezinformare

Noile declarații ale liderilor sindicali reprezintă o dezinformare. Liderii sindicali au văzut încă de miercuri Ordonanța de Urgență, cu o zi înainte să fie adoptată. Atât timp cât ai citit un OUG înainte, să spui acum că nu știai ce conține e un gest cel puțin de rea-voință, al cărui scop nu știm care este.

  • Guvernul a arătat deplină deschidere atât să discute și să negocieze, cât și să răspundă prin măsuri concrete la revendicările acestora. S-a lovit de refuz după refuz, deși unele dintre măsurile adoptate erau întocmai ceea ce ceruseră liderii de sindicat.
  • Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență. Prin aceasta, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
  • Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament și l-a inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței
  • Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public: ,,S-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”.
  • De marți, Ministerul Muncii va continua negocierile și discuțiile cu sindicatele pentru a conveni prevederile din noua lege a salarizării.
  • Noua grilă va cuprinde și reeșalonarea. Este evident că o Ordonanță de Guvern nu putea cuprinde prevederi dintr-o lege viitoare.
  • Legea salarizării va fi pusă în transparență publică în luna iulie, iar acest lucru înseamnă că într-o lună prevederile înscrise în nota de fundamentare vor fi trecute într-un proiect legislativ concret.
  • Ordonanța de Guvern merge în dezbaterea Parlamentului și dacă ar fi lucruri de îmbunătățit, cu siguranță că se va face acest lucru.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here