Coaliția de guvernare și-a asumat măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe care PNL le-a propus și pentru care PNL a insistat. Am dat astfel semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat.

  • Reducerea numărului de secretari de stat, de exemplu, a fost o măsură pe care PNL a susținut-o încă dinainte de rotativa guvernamentală, iar acum ea va fi implementată. Descentralizarea administrativă e de asemenea o abordare pe care PNL a susținut-o și a și aplicat-o în diverse cazuri în actuala guvernare.
  • Românii văd foarte clar că actuala guvernare înțelege atât să reducă cheltuielile, cât și să crească veniturile bugetare. Ambele lucruri sunt importante și ambele trebuie făcute, iar scopul final rămâne un deficit bugetar rezonabil, condiție – cheie pentru accesul la fondurile PNRR și pentru dezvoltarea în continuare a țării.
  • Dincolo de asta, PNL consideră că trebuie să ieșim din logica aceasta a măsurilor punctuale, pentru o abordare pe termen lung, care să stimuleze economia și investițiile, asigurând astfel resurse mai mari la buget.
  • Asta înseamnă trecerea către bugetarea multi-anuală, pentru a stabili perspectivele dorite și fezabile pentru creșterea economiei și dezvoltarea României.
  • Așa cum am spus, am finalizat partea de reducere a cheltuielilor statului, cu măsuri pe care le-am comunicat public. Ceea ce a apărut în presă este doar un draft de propuneri pe care le discutăm în acest moment în Coaliție și pe marginea căruia avem consultări cu mediul de afaceri. Când vom avea concluziile, le vom prezenta public așa cum au fost anunțate și măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Până atunci sunt doar ipoteze de lucru.

Michael Gudu, deputat PNL Tulcea

+ There are no comments

Add yours