Astăzi, 2 martie, președintele Consiliului Județean Tulcea- Horia Teodorescu, administratorul public al județului- Dumitru Mergeani, secretarul general al județului- Cristi Mihai și prefectul județului Tulcea- Alexandru Dan Munteanu, au participat alături de vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara- Alin Adam Țambă și secretarul general al județului Hunedoara- Daniel Dan, la o conferință de presă pentru a prezenta modul în care omologii din Hunedoara s-au implicat în sprijinirea ucrainenilor care, în aceste zile, trec granița spre România prin punctul de frontieră de la Isaccea.
Din capul locului, președintele Horia Teodorescu a vorbit despre „gestul extraordinar“ al partenerilor din Hunedoara pentru județul Tulcea în sprijinul refugiaților din Ucraina, care au contribuit cu o serie de produse esențiale pentru derularea unei bune activități la trecerea cu bacul de la Isaccea și pentru gestionarea corectă a evenimentelor din punctul de frontieră Isaccea – Orlovka.
„Vreau să îi mulțumesc din suflet colegului meu de la conducerea Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, care a reacționat într-un mod extraordinar, cu o determinare fantastică: în două zile s-au întâmplat acolo evenimente derulate cu precizie. În numai două zile de la primul telefon lucrurile s-au aranjat și ajutoarele au plecat spre Tulcea și spre ucraineni“- a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Adam Țambă, a vorbit despre campania „Solidari cu refugiații ucraineni“, prin care conducerea Consiliului Județean Hunedoara s-a implicat activ în gestionarea acestei crize apărute la frontiera României.
„Luni, în ședință de Consiliu Județean deîndată, am aprobat alocarea sumei de peste 100.000 de euro, bani care vor ajunge la Crucea Roșie, pentru sprijinul populației refugiate. Tot luni am pregătit și acest convoi care să se deplaseze în cel mai scurt timp la Isaccea pentru a da o mână de ajutor în gestionarea problemei. În aceeași seară am plecat de la Hunedoara cu trei TIR-uri și trei ambulanțe și am ajuns ieri la Isaccea, acolo unde a fost instalat cortul de 10/20 metri (6 metri înălțime), urmând ca al doilea cort, rămas la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, să fie montat atunci când situația o impune. Vorbim despre un cort cu 30 de paturi, în care mai pot fi amplasate încă 20 de paturi, cel mai mare cort aflat în Vama Isaccea la momentul actual, deservit de o ambulanță care poate oricând să transporte la spitalul județean pacienți ucraineni (dacă situația o va impune)“- a transmis Alin Adam Țambă, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.
Președintele Teodorescu a spus că a fost impresionat de solidaritatea de care au dat dovadă toți românii în această perioadă extrem de grea pentru vecinii ucraineni: de la localnici care primesc refugiați, până la vorbitorii de ucraineană care vin să intermedieze comunicarea cu cei care ajung în județul nostru, până la oameni simpli, care donează sume importante ce se vor reflecta în achiziția unor produse de strictă necesitate solicitate de partenerii ucraineni (în special medicamente pentru linia frontului). „Am văzut pentru prima dată o organizare exemplară în ceea ce privește cele petrecute la Isaccea, iar aici este meritul Prefecturii și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care coordonează tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere al preluării cetățenilor ucraineni care trec granița la noi. În plus, avem o importantă susținere guvernamentală: nu am transmis solicitare la care să nu ni se răspundă, cu o mobilizare extrem de rapidă. Astăzi, spre exemplu, am solicitat mijloace de transport pentru zona Deltei și în câteva ore vor ajunge la Tulcea cinci microbuze ce vor efectua transportul de-a lungul brațului Chilia, pentru a completa golul lăsat de interdicția privind transportul naval pe brațul Chilia“- a mai spus Horia Teodorescu.
În principal președintele Horia Teodorescu, dar și prefectul Dan Munteanu au răspuns numeroaselor întrebări puse de ziariști. O idee subliniată de cei doi lideri tulceni a fost aceea a organizării și coordonării cât mai bune a activităților, pornind de la intrarea în vamă a refugiaților, prin rugăminte la cei care se oferă/oferă ajutoare,sub toate formele lor, să apeleze mai întâi la structurile ISU din vamă, la telefoanele acestora, care coordonează unitar întregul flux.
N.A.

+ There are no comments

Add yours